Recept

Frukost

Dagens första måltid och om den så intas innan/efter träning så se till att du får en bra balans mellan fett, protein och kolhydrater.

Då du har en hel dag framför dig som kommer kräva energi, är det bra om du prioriterar kolhydraterna och gärna fiberrika sådana. Bra exempel på kolhydratrika livsmedel  är bl.a havregryn, frukt, bär och bröd med låg sockerhalt.

Prioritera även här att få i dig rikligt med vitaminer och mineraler, det gör du genom att variera frukt/bär och olika livsmedel. För näringsintagets skull, utmana dig att variera mellan 2-3 frukostar/vecka.

Lunch

God, varierad och näringsrik mat är precis det vi behöver mitt på dagen! Samma gäller här att få en bra balans mellan protein (t.ex kyckling, tofu, fisk eller baljväxter), kolhydrater (t.ex rotfrukter, grönsaker, sädesslag eller nudlar) samt fett (t.ex oliver, dressing på olja eller avokado). Självklart ska även vattenrika grönsaker såsom gurka, paprika och groddar också få plats på tallriken för bl.a vitaminbehovet. En bra grundregel kan vara, att alltid ha 3 olika färger av grönsakerna på lunchen

Foodbox matlådor är framtagna för att bemöta just detta behov, om du önskar variera din foodbox med annan mat, finns recept här.

Mellanmål

Beroende på vem du är och hur din vardag ser ut, kan du antingen behöva ett lättare mellanmål på förmiddag och/eller eftermiddag såsom en frukt samt 1-2 ägg. Om du har en vardag alternativt fritid som innebär mycket rörelse/träning kan du behöva matigare mellanmål förmiddag och/eller eftermiddag för att säkerställa energi- samt näringsbehovet.

Som med allt annat tänk på att variera dig och våga testa nya recept och nya smaker/kryddor.

Middag

Dagens sista måltid gör att du i regel har mindre kvar av dagen som kräver energi. Här kan du därför passa på att välja mer protein, fett samt vitaminer på tallriken för att ge kroppen rätt näring inför den återhämtande vilan/sömnen. Recepten nedan ger dig bra alternativ på middagar, om inte foodbox är rätt alternativ just för dagen.